Στη ζωή μας ως ενήλικες επιλέγουμε μια δουλειά που τις περισσότερες φορές δεν μας ικανοποιεί. Αυτή η επιλογή καθορίζει σημαντικές παραμέτρους της ζωής μας και συνήθως δημιουργεί συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης και προόδου μας ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.

Στην αγορά εργασίας συχνά αναφερόμαστε σε ικανότητες/δεξιότητες που θα πρέπει να έχει κάποιος εργαζόμενος ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος για μια πρόσληψη, για μια προαγωγή, για μια εσωτερική μετακίνηση, για μια μεταγραφή, κλπ. Αυτές οι δεξιότητες διακρίνονται σε τυπικά προσόντα που αποκτάμε μέσω της εκπαίδευσης (πτυχία, διπλώματα, αποδεικτικά γνώσης & χρήσης Η/Υ, γλωσσομάθειας, κλπ.) και τα οποία αποκαλούνται «hard skills», και σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή συμπεριφορές, τα λεγόμενα «soft skills» ή «ήπιες δεξιότητες». Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και θέληση.

Μετά από σκληρή δουλειά ετών μαθητικής ζωής κατάφερες να πετύχεις κάτι πολύ σημαντικό. Βρίσκεσαι στο πανεπιστήμιο και σπουδάζεις σε μια σχολή που επίλεξες πριν από κάποια χρόνια. Είναι πιθανόν οι προσδοκίες σου να έχουν επαληθευτεί και να έκανες τη σωστή επιλογή και να απολαμβάνεις τα έτη των σπουδών σου. Υπάρχει πάντα η περίπτωση αυτή η επιλογή να ήταν λίγο τυχαία ή αν και ήταν σωστή όταν έγινε δεν ήταν τελικά όπως τα περίμενες.

Ο μαθητής στο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωση της εφηβείας και αρχίζει να θέτει σοβαρούς στόχους για το μέλλον του. Οι επιλογές είναι περισσότερο συνειδητές και η σκέψη του μαθητή έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό. Αντιλαμβάνεται καλύτερα τους ρόλους που αναλαμβάνει καθώς και την ευθύνη για την ανταπόκριση τους σε αυτούς. Όσο πλησιάζει προς την ολοκλήρωση της μαθητικής του ζωής αυξάνεται ολοένα το ενδιαφέρον του και η ανησυχία του για το επόμενο βήμα της ζωής του προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό.

Ο μαθητής στο Γυμνάσιο βρίσκεται στη φάση της κορύφωσης της εφηβείας και βιώνει έντονες αλλαγές τόσο στο σώμα του όσο και στην προσωπικότητά του σε γνωστικό και ψυχικό επίπεδο. Οι επιλογές του δεν είναι αυστηρές καθώς υπάρχει χρόνος για δοκιμές μέχρι να κατασταλάξει σε αυτά που τον ενδιαφέρουν πραγματικά.